28 Şubat 2016 Pazar

Boşnak Böreği Tarifi (Ayrıntılı Anlatım)

MALZEMELER:

1 kilo un (8 bardak kadar)
2,5-3 su bardağı ılık su (kontrollü)
1,5 tatlı kaşığı tuz

AÇMAK İÇİN:

3 çorba kaşığı tereyağ
1,5 çay bardağı sıvı yağ

İÇ HARCI : (tercihe göre)

yarım kilo ıspanak
1 adet büyük boy soğan
tuz-sıvı yağ



Dillere destan nefis bir börektir Boşnak böreği , çeke çeke yapılışı da ayrı bir zevk aslında. Sizlere tariften önce bir kaç püf noktası vermek istiyorum. Öncelikle suyumuzu ılık olması önemli, eğer sıcak kullanırsak açma aşamasında yırtılır eğer soğuk olursa hamurumuz sert olur gerektiği şekilde açılmaz ve piştikten sonra çok sert olur. Parmağımızı batırdığımızda 7 sn tutabilecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Una suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde etmeli ve hamuru çok iyi yoğurup dinlendirmeliyiz ki açılsın.




Resimli anlatım videosu için ;





YAPILIŞI:


Unu eleyerek derin bir kaba alarak tuz ile karıştıralım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ederek güzelce yoğuralım. Hamuru açabileceğiniz yerin büyüklüğüne göre 2 veya 3 bezeye ayıralım ve tekrar yoğuralım (benim tepsim mini fırın tepsisi olduğu için 2 beze uygun olmuyor 1,5 tepsi 3 beze olarak yaptım). Hamurların üzerini öreterek dinlenmeye bırakalım ve iç harcımızı hazırlayalım. Ben ıspanakları kavurmadan direkt doğranmış soğan,tuz ve sıvı yağ ile harmanladım. Tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırarak hazırlayalım. Bezeyi alarak tepsi büyüklüğünde açalım. Üzerini yağlayarak biraz bekletelim ve parmak uçlarımızla nazikçe orta kısımdan başlayarak dışa doğru çeke çeke (yapabilirseniz elinizde döndürerek )  incelene kadar açalım. Yer yer yırtılmalar olabilir ama sorun olmaz , açılmış hamurun kenar kısımlarına harcımızdan koyarak eşit şekilde sararak ve yine orta kısımdan çekerek şekil verelim. Hamuru orta kısından bölerek ruloları hafif çekerek havasını alalım.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi yaparak böreklerimizi yağlanmış tepsiye dizelim. Kalan yağı böreklerin üzerine sürerek ısıtılmış 180 derecede alt üst kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı gidince dilimleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder