13 Mart 2016 Pazar

Dayanıklı Pastane Poğaça Tarifi

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 su bardağı sıvı yağ
1-2 çorba kaşığı şeker
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
1 tatlı kaşığı tuz
alabilidği kadar un (7 bardak kadar)


İÇ HARCI: (tercihe göre)

peynir çeşitleri

Aslında mayalı poğaçalar için kullanılan malzemeler genelde aynıdır. Fakat bu tarif mayanın aktifleşmesi kısmında farklı olduğu için sanırım çabuk bayatlamıyor daha da önemlisi ertesi gün mayadan dolayı oluşan koku olmuyor.


YAPILIŞI:

Maya,ılık süt ve şekeri karıştırma kabına alalım. Üzerini bir kaşık yardımıyla 4 çorba kaşığı un ile kaplayarak ağzını streç ile kapatalım. Bu aşamada başında bekleyelim ve üzerinde ki un çatlamaya başladığında streçi açalım ve orta kısmına tuz ekleyip yumurta akı,ılık su ve sıvı yağı kenar kısmından olmak şartıyla kaba ekleyelim. Orta kısmını bozmadan aşama aşama kenar kısmından başlayarak saat yönünde nazikçe karıştırarak yoğurmaya başlayalım. Unu eklerken de aynı şekilde azar azar ve nazik şekil ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Hamurdan fındık kadar bir parça koparıp yine streç ile kapatığımız hamuru mayalanması için ılık bir ortamda dinlendirelim. Kopardığımız hamur parçasını 1 bardak soğuk suya atalım ve hamur yukarı çıkana kadar (bu şekilde hamurun mayalanmış olduğunu anlıyoruz) bekletelim. Hamurdan cevizden az büyük bezeler koparıp elimizle açalım. Tam orta kısmına elimizin kenar kısmı ile baskı yapalım. Çukurlaşan kısma iç harcını koyarak kapatalım ve yine üzerine hafifçe bastırarak yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim...Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder